Starrarp 17:2 Hused (aktuellt nummer)

Adress Starrarpsvägen 348
Aktuell period ca 1980 -
Areal ca 1606 m2
Ursprung Hårderup 4:13 (Avregistrerad fastighetsbeteckning) , Starrarp 17:1 Starrarps Kvarn (aktuellt nummer)

Beskrivning

Fastigheten bildades vid en avstyckning från Starrarp 17:1 ca 1980

Källa: hitta.se

Ägare

Tidpunkt Ägare Anteckningar
Stefan Wagner och Britt-Marie Wagner

Övrigt

Starrarpsvägen 348
Starrarp 17:2 ”Hused”

Ägare                                        År           Kommentar
Allan Johansson
Stefan o Britt-Marie Wagner     2003

Starrarp 17:2 ”Hused” var ursprungligen en av fastigheterna på Hårderup 4, Hårderup 4:13.
Johan Nilsson ”Äggapackare” slog ihop Starrarp 17:2 (Hused) med sin gård, som ligger norr om och som då tillhörde Starrarps ora. Allan Johansson, Starrarps kvarn köpte den sammanslagna fastigheten. Därefter har Hused med tomt sålts, men resten av marken och gården norr om ägdes vidare av Allan Johansson Starrarps kvarn. Efter Allans död köpte Erik Bertilsson jordbruksfastigheten inklusive husen där Johan Nilsson ”Äggapackaren” har bott.
Bror Nilsson, samlaren, hyrde i ”Hused” en tid och odlade jordgubbar. Olle och Hillevi Hårderups affär hyrde här en tid under renoveringen av affären 1966 eller 67.

”Hused” fick sitt namn när där var ungdomsgård under åren 1970-1980, helt anordnat av bygdens ungdomar och med välvilligt bistånd av dåvarande ägaren Allan Johansson, Starrarps kvarn. Det är beundransvärt med så handlingskraftiga ungdomar, när det vanligtvis bara begärs att kommunen skall ordna allt. Dessförinnan, troligen 1967 eller 68, startade Gunvor (Bertil Perssons syster) Irene (Starrarps kvarn) och Christina (Hårderups affär) Diskotek Angelique i Hused, vilket pågick en period.
Initiativ till att starta ungdomsgården tog Bertil Persson (Hårderupsposten), Nils-Ove (Skumparp) och Tommy Kristiansson, som besökte Allan, Starrarps kvarn och genomförde hyresförhandlingar och skrev kontrakt. Ungdomarna byggde verkstad och isolerade innertak samt anlade trädgårdsodlingar. Verksamheten finansierades med medlemsavgifter och ett bidrag från Vollsjö kommun och efter kommunsammanläggningen 1974 från Sjöbo kommun samt genom att Allan bekostade byggnadsmaterial.

Den nybildade fritidsnämnden i Sjöbo kommun besökte Hused tillsammans med sekreteraren Bengt-Sture Olsson, sedermera ekonomichef i Ystads kommun och ordförande i Sparbanksstiftelsen. Bengt-Sture brukar, när han träffar på dåvarande” Hused”-medlemmar, nämna att han fortfarande minns det intressanta besöket i Hused.
Ungdomarna odlade gurkor i stor skala. De åt t.o.m. inlagda gurkor till kaffet. Även kål odlades och såldes. De marknadsförde vitkålen genom en skylt vid vägen där det stod ”Hused har många kålhuvuden – de som växer i trädgården är till salu”! Ungdomarna bakade vid ett par jular 2.000 pepparkakor. Pepparkaksbaket var organiserat i skift under nästan ett helt dygn. En del av kakorna såldes.
Ibland förekom alkohol i Hused. Vid ett tillfälle hade Nils-Ove fixat en 37:a renat. Han ställde den på golvet och satte foten på. Flaskan gick sönder och spriten rann ut. Ungdomarna försökte rädda mesta möjliga av spriten och sög upp den med försvarets pappershanddukar, som sedan vreds ur. Dock tog spriten smak av handdukarna och var i princip odrickbar.
Där fanns en godis- och läskkiosk i skafferiet. Den ansvarade Bertil Karlsson och Inge Andersson för.
En gång kom en mus in i mysrummet och Tommy Kristiansson blev förskräckt och sprang in i köket och stängde igen dörren efter sig. Han fortsatte att skrika och det visade sig att musens svans klämts i dörren och den kom inte loss.
Mycket av det som hände i ”Hused” är inte lämpligt att berätta.
Hused hade ett eget fotbollslag och när de spelade match, vilket gjordes i Hörby, förlorade Hused alla matcher. Dock gjorde de ett enda mål, vilket uppmärksammandes särskilt eftersom det var det hundrade målet i turneringen.
Efter ungdomsgårdens tid så hyrde familjen Wagner i Hused och därefter sålde Allan till dem.
Källa: Starrarpsgruppen

Länk till Olof Nilsson, Tyringe (Johan Nilssons bror) brev angående ungdomsgården: Olof Nilsson om Starrarp 17

Bilder